Pil med bark vs avbarket pil

Dec 26, 2021

Inni er de alle like

 

Lakkerer du kurvene for å få de fine fargene?, blir jeg ofte spurt. Det gjør jeg ikke. Kurvene er ubehandlede, fargene kommer fra barken. Jeg dyrker ulike sorter med pil for å ha ulike farger å spille på.

Å flette med pil med bark er typisk skandinavisk. Vi elsker spillet i fargene, det levende uttrykket og det naturlige over en pileflettet kurv med barken på. I gamle dager skrelte de barken. I hvertfall hvis kurven skulle vare lenge. Det som med alt annet treverk. Det blir mer holdtbart uten bark.

I dag som vi har mistet grep om betydning av holdbarhet, der vi har slått oss til ro med vår lovede to års garanti spiller det ikke lenger noen rolle. En pileflettet kurv med bark har fortsatt flere tiårs levetid i bruk - en holdbarhet som langt overgår kvaliteten vi er blitt vant til i vår petroliumsbaserte forbrukerkultur. Men egentlig kunne kurvene vart enda lengre - i hundre år, hundreogtyve kanskje. Om vi hadde avbarket pilen.

 

Hvordan avbarker vi pil?

Det finnes jern man kan få smidd til som er ideelle til å avbarke pil. Avbarkingsjern. Da drar man pilen gjennom en v-formet glipe mellom to jernpinner. Skal man bare avbarke litt kan man også bare skrelle det av med fingrene. Det viktigste er å ha pil som slipper barken lett. Det kan enten være fersk pil full av sevje som er satt i en bøtte med vann og spiret. Eller det kan være tørket pil som er bløtt opp for lenge, eller kokt slik at barken har begynt å løsne.

Å flette med avbarket pil er et helt annet materiale enn å flette med pil med bark. Den knirker i hver minste bevegelse, og den er stram, så fletter du riktig vil det hele se ekstra smashing og solid ut. Fletter du feil blir feilene enda mer eksponert. Kurven er på en måte naken uten bark, med mindre å gjemme seg bak.

Å flette med avbarket pil er å sitte med sprayflaske og sprute vann for å holde pilen fuktig. Den tørker på et øyeblikk i forhold til pil med bark som man gjerne har en god uke på å bruke opp før den tørker.

 

Oppbløting av avbarket pil

Så er også pilen uten bark raskere å bløte opp. Etter 1-1,5 t er den i de fleste tilfeller klar, i motsetning til pilen med bark som krever 10 dager. Den kan også bløtes flere ganger! Grunnen til at pil med bark ikke anbefales å bløtes flere ganger er at barken ikke tåler det, den kan begynne å skli av og det vil se skabbete og stygt ut om den bare delvis henger på. Selve pilen inni tåler å bli vannet opp flere ganger.

I Norge er det enda ingen som selger egenprodusert avbarket pil. Kjøper du den fra Danmark er den også i de fleste tilfeller importert, gjerne fra Belgia eller Spania. Nedover i Europa er det også mer vanlig å bruke avbarket pil. Kanskje derfor det ikke slår helt an her, at det ser importert ut?

 

Hvit pil

Under barken er all pil hvit (derfor kalles avbarket pil gjerne for hvit pil). Med tid gulner den som alt annet treverk, så eldre avbarkede pilekurver er gjerne litt gule/oransje i fargen. Helt oransje avbarket pil er forøvrig noe annet - buf - pil som er kokt før den er avbarket, da blir den oransje.

Kurver i avbarket pil har et klassisk og tidløst uttrykk. Ja, de gamle kurvene du har hjemme er sannsynligvis i avbarket pil. De fleste "fretex-kurver" er det. Tidligere var det definitivt det vanligste å avbarke pilen.

Lyst til å prøve å barke din egen pil? Skriv gjerne til meg så forklarer jeg mer!

 

 

 

Mer fra bloggen

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om

Snarveien til en rammeverkskurv