Oppbløting av pil i rør

Jun 06, 2023
Hva skal jeg bløte pilen i?

 

Pilen må bløtes i ca 10 dager. Jeg vet, det høres lenge ut. Hva skal man bløte i?

Det kan være "hva som helst" som er stort og avlangt. Er ikke beholderen (som en skiboks?) helt vanntett kan det legges en pressenning i. Har du hage og det er på sommeren kan du grave en grøft i bakken og legge presenning i. Er du handy kan du snekre en trekasse.

Alle disse tingene tar imidlertid litt plass - bor du i leilighet, trenger en løsning innendørs for vinteren eller vil kjøpe en rask og enkel løsning pleier jeg å anbefale rør som kan stå på høykant.

Dessverre er rørene som selges på privatmarked ikke så store i diameter, de bredeste du får tak i er 110 mm. Skal du bløte opp til en stor kurv, bør du ha to rør, men er det et mindre prosjekt vil det holde med 1 stk.

Jeg prøver alltid å tilpasse materialpakkene jeg sender med kurs til å passe 1 stk rør i 1 meters lengde. Slike rør kjøper du blant annet på Biltema, da heter de "avløpsrør 110 mm med muffe" og sammen med et lokk ("endestopp") koster det 150 kr. Andre slike butikker har det også (Jem&fix, megaflis etc.). Du trenger bare 1 stk lokk, til toppen bør det stå åpent.

Pilen vil flyte opp når du fyller i vann, så ta en gaffatape over toppen, eller enda bedre, finn en sten som passer akkurat nedi åpningen som kan holde pilen nede.

Når røret er fylt med vann kan du ikke bære det rundt, selv om lokket (endestoppen) er tett, tåler den ikke å bli løftet på, da kan du risikere at proppen detter ut og du har vann over det hele. La det gjerne stå på badet eller i dusjen over et sluk så er du på den sikre siden (eller utendørs).

 

Tømming av rørene

At man ikke kan løfte røret kan gjøre det litt plundrete å tømme for vann, enten når du er ferdig eller om du synes vannet lukter, og vil skifte underveis. Selvfølgelig kan det bare veltes litt til siden, det er ikke et kjempestort problem. Men vil du gjøre røret et hakk mer avansert kan du bore et lite hull nederst og spikke til en pinne som fungerer som plugg. F.eks lage et hull med et 8-10 mm bor. Så lenge trepinnen din er litt spiss/kon i enden vil den bli helt tett når du plugger den inn.

En enda mer fancy løsning (som jeg har på alle mine rør..! ) er å bore hull og sette inn en tappekran. Jeg har kjøpt tappekraner både på Clas Olson, på Jula og Jem&fix, mange butikker har slike - som oftest beregnet til "regnvannstønner". Til slike borer du et hull med et 25mm stort bor og skrur inn plast-tappekranen. Siden røret er rundt og ikke flatt, vil du trenge å fuge rundt tappekranen for å få det tett (det trenger du ikke med et mindre hull og pinne) - men hva som helst av Tech7/akryl/vanntett fugemasse vil duge.

Så kan man jo f.eks spraymale røret med Bengalackspray om man vil ha det estetisk penere - noe jeg selv har tenkt å gjøre men aldri kommet så langt. Disse sprayene skal visstnok passe bra til hardplast og kommer i mange fine farger.

Altså, man kan også bare kjøpe et rør med lokk, helle vannet forsiktig ut ved å velte røret til siden - og ferdig med det.

Det overnevnte er bare noen tips for evt oppgradering:-)

 

Hvordan vet man at pilen er klar?

Pilen er ferdig når du kan bøye den tykke enden i 90 grader uten at den knekker. Akkurat hvor lang tid det tar avhenger av tykkelse på pilen, pilesort og temperatur på vannet. Bruk "10 dager" som en finger i været huskeregel. Har du det innendørs og det er god temperatur på vannet er den kanskje egentlig ferdig litt tidligere, står den utendørs med kaldere vann kan det ta litt lengre tid. Er det tidlig vår/sen høst - ganske kaldt ute, kan du beregne opp til 3 uker, spesielt om pilen er litt kraftig.

Siden det er den tykke enden på pilen vi skal sjekke om er klar, kan du godt legge pilen med den tynne enden ned, når du legger den i røret - så har du de tykke endene lettere tilgjengelig.

 

Bløting av lengre pil:

1 meter er egentlig litt kort, og vil kun passe mindre prosjekter. Skal du først kjøpe to rør bør du ha to i forskjellig lengde. Avløpsrørene kommer ofte i 1 eller 2 meters lengde. Kjøp rør nr 2 i 2m lenge og sag det over, de er myke i plasten og lette å sage med en helt vanlig håndsag. 1,40 er passelig lengde til rør nr 2. Har du pil lengre enn dette kan du som oftest bare klippe av tuppene, på så kraftig pil bruker vi ikke tuppene alikevel.

(1meters rørene kan også gjøres bittelitt høyere ved å sette på en ekstra "muffe").

Lykke til!

 

 

Mer fra bloggen

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om

Snarveien til en rammeverkskurv