rammeverkskurv

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

May 29, 2023

Til deg som har pil i hagen - er denne teknikken et must!

Rammeverkskurver er den definitivt mest basic måten å flette en kurv på. Du bøyer to ringer, setter de sammen så den ene blir hank og den andre blir åpning og så er det bare å sette inn staker og begynne å fylle rammeverket.

Du trenger ikke sortert pil, den trenger ikke være jevn, den trenger ikke være tørket og oppbløtt, det trenger egentlig ikke engang å være pil. Det er kurven du kan komme tilbake med, etter å ha dratt ut i skogen kun utstyrt med en kniv og en hagesaks.

Hvorfor er denne så mye friere enn de andre kurvene?

På andre kurver starter vi med en flat bunn hvor vi beveger oss oppover. Vi fletter med flere og flere pil samtidig, noe som gjør at materialet vi velger må være så likt som mulig for å klare å få det jevnt. På rammeverkskurv fletter vi ikke med 12, 18 eller 24 pil på en gang - kun med en og en. Det gjør det tidkrevende - men mye enklere med tanke på logistikk. Her kan tynne og tykke pil blandes om hverandre. Ulike pilesorter og ulike materialer. Så lenge stakene er de kraftigste kan flettepilen være nesten hva som helst. Den skal bare fylle.

"Vanlige" kurver er låst når de er ferdige. De kan ikke rettes på i ettertid. Om vi hadde valgt å flette med ferskt materiale rett fra skog eller hage, ville det skrumpet inn og vi ville fått en viglete løs kurv. Rammeverkurvene er ikke låst, de kan bare etterfylles. Vi drar fletten til side og fyller på mer - skulle den være løs.

Har du pil i hagen er denne teknikken et must. Du kan i utgangspunktet bare klippe de greinene du har. La de to aller tykkekeste være ringer - de neste 10/12 tykkeste være staker og bruke resten til å fylle rammen! Pilen trenger hverken sorteres eller engang tørkes. Det beste er kanskje bare å la den ligge i innetemperatur en ukes tid - så er den allerede perfekt.

Ikke trenger du å flette ferdig kurven heller, når vi har begynt på den. Dette er et annet logistikk problem med de andre kurvene - de må flettes i et jafs, så ikke stakene tørker ut før vi har bøyd de. På rammeverkskurver er stakene der de skal være allerede fra starten. Så kurven kan bare ligge, som et strikketøy vi diller med litt etter litt. Når vi har materialer - eller kanskje rester fra andre fletteprosjekter!

Selv om teknikken er enkel, krever det trening å få den fin. Som alt annet man skal lære er det mengdetrening som er hemmeligheten + kanskje noen triks for hvordan man kan binde stakene, hvilke vinkler man skal følge med på og hvordan man skal dra i pilen for å få den til å ligge stramt akkurat der vi vil! Sånne ting vi lærer på kurs. Men har du først gjort det en gang, vil du huske det! Og den er lett å repetere på egenhånd hjemme.

 

 

NYTT KURS I RAMMEVERKSKURS BLIR 29 JUNI 2024

Mer fra bloggen

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om

Snarveien til en rammeverkskurv