Hva er en ostebunn?

Jun 15, 2022
Enda en genial måte å bruke restepil på

 

Det er ikke alle som har mulighet til å fryse ned pilen som er til overs etter et fletteprosjekt. Da gjelder det å ha småprosjekter på lur hvor man enkelt kan flette inn de resterende flettepilene uten å måtte kaste de. Av resteprosjekter sverger jeg først og fremst til rammeverkskurver! Gjerne små rammer, som fylles litt etter litt med pil i alle farger og tykkelser. Eller selvfølgelig såpeskåler!

Å lage ostebunner er et annet kjempefint alternativ! De er litt som en rammeverkskurv i at man lager en flat ramme som skal fylles. Den flate rammen kan være rund, firkantet, eller oval (jeg lager oftest ovale). Så lenge rammen er fin, kan den bare tørke og fylles etterhvert som man har ledig pil. Det vil si at hvis den er skjev bør den rettes opp så godt som  mulig, bind gjerne en pil eller tau over den for å få en fin fasong om det trengs.

Bunnene heter ostebunn nettopp fordi de tradisjonelt er laget som små modingsfat til ost. Helst ble de laget nettopp med restepil fra dagens arbeid.

Ostebunnene er egentlig fine i seg selv, som bordbeskyttere eller flate brød. Men de gir også gode utgangspunkt som bunner i kurver - ettersom det er så lett å lage akkurat den formen vi ønsker. Til alle de smale veskene som jeg lager bruker jeg en firkantet ostebunn som start. Til moseskurver som skal passe i et stativ lager jeg også på ostebunner så målet blir helt presist.

Når man fletter kurver på ostebunn kreves det en litt annen oppstaking - for man har ikke de samme glipene å sette inn staker i som man har med en kryssbunn. Så man staker opp med det som heter "tungesnitt" (scallom på engelsk), lange snitt som stikkes inn i bunnen og bindes i hverandre bortover. Å stake opp på denne måten (typisk fransk) gir god kontroll på stakene og er perfekt for rette, stramme former.

Steg-for-steg-videoer av hvordan man både lager ostebunn og tungesnitt er nå tilgjengelig i nettkurset!

Mer fra bloggen

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om

Snarveien til en rammeverkskurv