Slewing - sideflett uten å telle

Jan 11, 2022

 

Har du en sånn gammel brun vinballongkurv stående? De er ofte laget på skikkelig slarvete slewing! Mange piler lagt oppå hverandre i ujevn størrelse, antageligvis mye avklipp fra stakene på forrige kurv.

Slewing er en rask teknikk for å bygge en kurv hurtig i høyden, den er også en genial fletteteknikk for å få brukt opp rester, eller for å slippe å telle opp materialer i forkant men bare "bruke opp en bunt" som den er.

Det betyr ikke at den er enkel. I hvertfall ikke om den skal bli fin, og den kan bli fin! En presis slewing kan lage et skikkelig fint, kult, litt firkantet "rutete" mønster på kurven. Om den legges inn i mellom vanlig fransk sideflett gir den et kjempefint avbrekk i mønsteret ettersom den har en helt annen retning! Der den franske sidefletten skrår oppover- går slewingen rundt og rundt i rette horisontale linjer.

Jeg skal innrømme det ikke er så ofte jeg fletter den, det er en kunst å få de røffe grove flettemønstrene til å se "delikat" og forseggjort ut - men når det lykkes har den noe tidløst og vakkert klassisk over seg.

 

Slik gjør du

Slewing flettes vanligvis med 3 eller 4 pil (eller alt fra 2-7 egentlig). Jo flere pil, jo vanskeligere. Det som er vanskelig er å kontrollere stakene, når så mange pil legges oppå hverandre blir de for sammenlagt så sterke at de kan begynne å bølle med stakene - det må de ikke! Start heller med to pil oppå hverandre og øv på å støtte stakene underveis, de skal aldri gi etter. Et triks er å bøye flettepilene i to bevegelser, først inn i kurven, så ut igjen. Da rekker man å skifte grepet med hendene slik at man kan støtte først staken som flettepilene går foran - og så staken som flettepilene går bak.

Den enkleste og mest tradisjonelle måten å flette slewing på er å sørge for å ha et oddetall antall staker. Det kan man gjøre ved å droppe å sette inn stake (kun ha 23) eller sette en ekstra stake inn ved å stikke den inn i kimingen (og ha 25).

Men det går også med partall, da må du bare ha "to sett" med flettepil.

Start uansett med én pil. Legg inn en pil med tykk ende og gå foran 1 og bak 1, legg så inn en ny oppå den og la de slå følge foran 1 og bak 1. Skal du ha flere så bygg det opp slik gradvis (at du ikke legger inn fire med en gang).

Fletter du med oddetall staker har du bare et sånt sett du går rundt og rundt med. Fletter du på partall staker setter du inn en ny pil med tykk ende ca på motsatt side av der du startet den første. Den må legges inn slik at den går motsatt av den første, at den går bak når den andre går foran etc.

Skjøting:

Du skjøter èn og èn pil ved å la den underste i settet ditt ligge igjen på utsiden samtidig som du legger inn en ny på toppen. Forsøk å skjøyte gradvis og jevnt rundt på kurven, pilen må ikke nødvendigvis brukes opp. Og husk, alltid den underste som blir igjen på utsiden.

Når du skal avslutte fletter du lengdene bare rundt til de stopper.

 

 

 

Mer fra bloggen

Oppbløting av pil i rør

Hvorfor jeg elsker rammeverkskurver

Det er stakene det handler om

Snarveien til en rammeverkskurv