Slik dyrker du pil i hagen
May 03, 2022Du trenger ikke en stor åker for å dyrke pil, et lite minifelt i hagen kan være nok til et par kurver i året
Pil er et fantastisk råmateriale - ikke bare for kurver - men også for gjerder, portaler, huler, tunneller, inndeling av grønnsaksbed og andre fine ting til hagen og småbruket.
Pil er en eldgammel kulturplante vi har tusenårlange tradisjoner for å bruke her i Skandinavia. Den er lett å dyrke, og kan høstes hvert år.
Slik gjør du det:
Fersk pil klippes til 25-30 cm lange stiklinger. Stiklingene bør ikke være tynnere enn en blyant, og har du kraftig pil kan du fint klippe flere stiklinger av en og samme pinne. Har du ikke pil du kan klippe stiklinger av, kan du kjøpe stiklinger enten av meg, av Skovstuenpil.no eller Pilihjertet.no for 4-5 kr/stk.
Det som er viktig er at stiklingene settes min 20 cm ned i jorda. Det vil si at av en stikling på 25 cm er det bare 5 cm som står over jorda. Det er også derfor viktig å bruke jorddekke eller duk av noe slag for å hindre at den lille stiklingtuppen over jorda blir gjengrodd av ugress.
Det er i praksis kun de første årene du trenger jorddekke. Etterhvert vil pileplantene bli så kraftige og slippe nok blader om høsten til at de dekker bakken på egenhånd. For fra den lille stiklingene kommer det kanskje 3 skudd første året, men etter noen år kan du fort ha 15-20 skudd fra en stikling. Da er bladverket som faller tett nok.
Siden du kun trenger jorddekke de første årene ville jeg valgt en komposterbar duk som forsvinner av seg selv. Da slipper du bryet med å grave den opp på et senere tidspunkt (for pilåkeren kan stå i flere tiår!). Jeg dyrket i maisplast de stiklingene jeg satt i år. Eller om det bare er for et lite felt i hagen kan en også bruke avis, papp, kartong, gressklipp. Eller bruk vanlig plast ("jordbærplast"), plast som ikke slipper vann og næring gjennom - for da gror den heller ikke fast i bakken og vil være enklere å fjerne.
Stiklingene trenger ikke vannes mens de vokser opp, men la de gjerne stå i en bøtte med vann et døgn eller flere før du setter de i jorda, og se til at jorda er fuktig før du legger duk eller dekke over.
Stiklingene bør plantes så tidlig som mulig om våren.
Men hvor mange stiklinger trenger jeg?
Start gjerne med 100-300 f.eks. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye en skal lage, er det kun for å lage hageinstallasjoner etc trenger en ikke så mye. Skal du derimot flette kurver bør du ha en del for å ha nok til å sortere på (da trenger du mange som er akkurat like store).
Så kommer det an på hvor mye plass du har til rådighet. Beregn gjerne 20-30 stiklinger pr m2. Dvs for 100 stiklinger trenger du 4-5 m2. Det beste er å ha flere rader ved siden av hverandre, i steden for 1 lang rad. Det er fordi pilen som står i ytterkanten vil få flere sideskudd og "buske" seg mer enn den som står i midten. Pilen kan plantes med 10-15 cm mellomrom mellom hver pil og 30-50 cm mellom rekkene avhenging av hvor mange rekker du har. (Har du mange rekker kan det være litt lengre avstand har du kun 2-4 rekker kan de stå tettere).
Det vi vil er å ha lange slanke pil uten sideskudd. Har man kun noen få, er det ingen krise med sideskudd, så klipper man de bare av. Men den fineste pilen får man ved å la de stå tett i tett og strekke seg opp, gjerne i litt karrige kår. Jeg gjødsler ikke åkeren min. Hvis den skal brukes til å flette med, vil vi egentlig ikke at den skal bli alt for høy (160cm +). Er det til hagepil og til gjerder og slikt kan den gjerne vokse seg høy.
Skal pilen brukes, bør den klippes ned hvert år. Pil som står lengre blir alt for kraftig og grov. Klipp pilen derfor ned, gjerne om høsten eller vinteren når den ikke har blader. Bunt den sammen og tørk den til når du skal bruke den. Pil går ikke ut på dato og kan oppbevares i åresvis bare den står tørt.
Ps. Om pilestiklingene er vanskelige å stikke ned i jorda, f.eks om du ikke har hatt mulighet til å bearbeide jorda skikkelig så bruk bare et langt bor som du setter på en drill
Lurer du på noe annet om pilestiklinger, send meg bare en mail til [email protected], jeg er glad for å svare.